Lesaanbod

06 - 13 23 87 45

info@balletschoolleeuwarden.nl

Lesaanbod

De lessen die worden gegeven zijn:

 

Peuterballet - Vanaf 2,5 jaar.

Klassiekballet - Vanaf 4 jaar, verschillende groepen.

Klassiekballet/Spitzen - Vanaf 9 jaar. Klassiekballet/Spitzen - Vanaf 12 jaar.

Klassiekballet/Spitzen - Gevorderden keurklas.

 

De lessen worden gegeven door:

 

Martine Goedegebuure

 

Verschillende malen worden er workshops gegeven door verschillende docenten.

Over de les

Peuter Ballet

Vanaf 2,5 jaar kunnen de kinderen meedoen aan peuterballet. Deze les duurt 30 tot 40 minuten en we beginnen met het klappen van ritmes, het bewegen van hoofdje, handjes, beentjes en voetjes. Daarna leren we tellen op de muziek en daarbij de de voetjes, beentjes, armpjes te bewegen op de maat. Na verschillende oefeningen te hebben gedaan dansen we sprookjes, dieren etc. We proberen ons in te leven in de gedachte en improvisatie van een peuter.

Vaganova techniek

Om het gewenste niveau in klassiek ballet te bereiken, heb ik gekozen les te geven volgens de Vaganova methodiek, een voor balletopleidingen en dans- academies gebruikelijke lesmethode. Ik vertaal deze methode naar amateurniveau. De Vaganova-stijl werd in de 20e eeuw ontwikkeld.

In de les

In de balletles ontwikkeld een kind naast zijn lichamelijke conditie ook zijn persoonlijkheid. Het leert zijn verbeeldingskracht uiten. Dat is belangrijk, niet omdat een kind een kunstenaar moet worden maar omdat zo zijn karakter gevormd wordt. De dans is een middel bij uitstek om de lichamelijke groei, de gevoels- en denkontwikkeling, de muzikaliteit en de creativiteit te bevorderen.

In de balletles worden techniek en improvisatie apart behandeld, maar deze twee zijn welmet elkaar verweven. De techniek is bedoeld om kracht, lenigheid, houding, conditie en concentratie te verbeteren. De improvisatie is bedoeld om voorstellingsvermogen en fantasie te stimuleren in beweging om te zetten. Het leert plezier te ervaren en beweging, dans en remmingen te overwinnen en gaat zich lekkerder voelen in zijn lijf. Het leert ook om samen te werken en rekening te houden met anderen. Het hoeft zich niet te meten met anderen al zal dit het toch vaak doen. Het gaat er niet om wie de diepste plie of de hoogste sprong kan maken. Iedereen, dik of dun, stijf of lenig, jong of ongeacht zijn lichaamsbouw of leeftijd kan deze techniek leren. De een wat makkelijker dan de ander. Kinderen leren deze techniek makkelijk aan.

Vanaf 4 jaar kunnen de kinderen op ballet maar pas op hun zevende jaar, als de botvorming ver genoeg is ontwikkeld, krijgen zij les in de klassieke techniek. Daarvoor is het veel belangrijker dat een kind goed en recht kan staan en dat de knieen, voeten en rug de juiste kracht krijgen. Het leert gevoel te krijgen voor ruimte en vorm. Het kind maakt kennis met de verschillende aspecten van muziek, zoals frasering, ritme, sfeer, en stemming en leert hoe hij deze moet omzetten in dans.

Spitzen

Aan spitzen mag nooit eerder begonnen worden dan vanaf het tiende jaar. Het kind moet minstens twee jaar les hebben. In mijn school sta ik erop dat de kinderen gekeurd worden door een fysiotherapeut.

Balletschool Leeuwarden - 2018